Parno ili tursko kupatilo je vrsta saune u kojoj je zastupljena visoka vlažnost vazduha koja se kreće do 100 %,  i temperaturom koja se kreće od 40 do 50 c. Parna kupatila su drevna vrsta kupatila i vode poreklo još iz rimskog doba. Pomažu prevazilaženje stresova svakodnevnog života, opuštanje i sticanje nove snage kao i poboljšanje opšteg fizičkog i mentalnog blagostanja.

Mnogo je stvari potrebno kako bi se napravilo savršeno parno kupatilo, počev od izbora mesta, dizajna, do materijala i izbora parogeneratora. U nastavku ovog teksta ćemo Vam izneti sve što treba da znate pre izrade sopstvenog parnog kupatila.

Nekoliko stvari treba uzeti u obzir pre započinjanja odluke o pravljenju parnog kupatila:

  • Veličina i lokacija: Parno kupatilo treba da bude dovoljno veliko da možete da sednete i opustite se, ali ne toliko da toplota vodene pare za zagrevanje prostorije premašuje planirani električni kapacitet Vašeg doma. Pošto se para podiže, idealno rešenje za parna kupatila je spuštanje plafona do max 2m. Za najbolje rezultate, parno kupatilo treba da se nalazi dalje od spoljnih zidova. Takođe biste trebali uzeti u obzir kako će veličina Vašeg prostora i upotreba materijala uticati na potrebnu snagu parogeneratora, snaga parogeneratora zavisi isključivo od obloge zida i ventilacije (da li je u pitanju tanki zid ili betonski).
  • Prozori: Ako je moguće izbegavajte prozore u parnom kupatilu, jer bilo kakav prozor smanjuje efikasnost.
  • Vrata parnog kupatila: Vrata parnog kupatila moraju da budu sa aluminijumskim ramom, dobro da zaptivaju kako se para ne bi raspršila izvan prostorije predviđene za parno kupatilo. Vrata služe ne samo da biste regulisali temperaturu, već i da omogućite da se parno kupatilo osuši kako bi sprečilo pojavu buđi i plesni.
  • Lokacija generatora pare: Parogenerator se po pravilu nalazi sa spoljne strane parnog kupatila, najbolje u nekom zatvorenom prostoru zaštićen od spoljašnjih temperatura. Za rad parogeneratora su Vam potrebni dovod vode i povezivanje na električnu energiju. Morate jako voditi računa ako imate tvrdu vodu, to će smanjiti životni vek parogeneratora ili pre ulaska vode u parogenerator ugradite uređaj za omekšavanje vode.
  • Nakon što se ovi detalji uzmu u obzir, sve je spremno za dizajniranje i početak izrade parnog kupatila.  Glavna razlika između običnog kupatila i parnog je u intenzitetu vlage, tako da su materijali za izradu i završni dizajn od najveće važnosti. Zidovi parnog kupatila uglavnom se sastoje od parne barijere, membrane cementa, maltera i pločica.

Dizajn parnog kupatila

  • Sedište: Klupe za sedenje su neophodne u parnom kupatilu. Možete da izaberete ugrađenu klupu ako imate veliko parno kupatilo ili sklopivu ležaljku ako je prostor ograničen. Ugrađene klupe moraju biti nagnute kako bi se omogućilo oticanje vode.
  • Odvod i kontrola pare: Da bi osobe koje borave u parnom kupatilu bile sigurne i osećale se udobno, odvod pare treba da bude udaljen od ulaza i od prostora za sedenje. Međutim radi sigurnosti kontrolna jedinica parogeneratora treba da bude blizu klupe (oko 4m od poda). Budući da je kontrolna jedinica osetljiva i da meri temperaturu u parnom kupatilu , ona se nikad ne sme nalaziti iznad izlaza za paru.

Izbor materijala

  •  Ograničenja temperature: Para koja ulazi u parno kupatilo je veoma vruća. Većina pločica i prirodnog kamena moći će da izdrži toplotu, ali neki drugi materijali možda neće. Vodite računa prilikom odabira materijala.
  • Hidroizolacija: Morate zaštititi sve površine od vlage, uključujući plafon, pazite da materijal koji odaberete za parno kupatilo bude potpuno vodootporan.

Ugradnja vrata

Nakon završetka zidova, sve je spremno za ugradnju vrata. Obaveza za vrata je da budu sa aluminijumskim okvirom, zazidana sa obe strane i gore, jedino se dno ostavlja neobzidano da obezbedi lakše otvaranje vrata i prirodnu ventilaciju.

Završni detalji

Konačno oblaganje mozaikom može da se završi i instalira komanda. Sve je spremno za puštanje parogeneratora u rad.

Da li tražite parno kupatilo za Vaš dom? Na pravom ste mestu, ne čekajte više ni časa, budite ohrabreni ovim tekstom i pošaljite nam zahtev za izlazak na teren. Sve ostalo je naša briga!

Galerija naših radova