Sauna je mala prostorija (unutrašnja) ili kuća (spoljašnja) dizajnirana kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo iz finske.

Sauna je prostorija od drveta, ili obložena drvetom, koja uz pomoć peći zagreva temperaturu od 80 do 110oC.

Tako visoka temperatura stvara vruće okruženje čiji je osnovni cilj da boravak u sauni doprinese opuštanju i smanjenju napetosti u mišićima.

Kapacitet saune zavisi od njene veličine. Mala, porodična sauna je za četiri do pet osoba, dok veća u zdravstvenim ili hotelskim uslovima može da primi desetak i više ljudi.

Izgradnja ličnih sauna relativno je kompleksna, ali ako se odabere dobra lokacija, kupe odgovarajući materijali i angažuju kvalitetni izvođači, uživanje u ličnoj sauni može da počne za nekoliko dana.

Iako se stilovi i veličine sauna razlikuju, osnovni principi izgradnje saune su isti, u nekoliko koraka ćemo vam objasniti opšti način izgradnje kućne saune.

 • Izbor lokacije i veličine

Izaberite mesto za svoju kućnu saunu gde će vodovod, grejanje i struja biti lako dostupni.

 • Obezbedite strujne kablove
 • Izaberite tip saune

Da li želite klasičnu finsku saunu ili infra crvenu kabinu?

Razlika je u sledećem:

Finske saune koriste vulkansko kamenje koje se greje u električnoj sauna peći i preko kojih se izliva voda da bi se stvorila para, ili infracrveno grejanje, koje koristi grejač unutar saune i emituje suvo infracrveno zračenje.

 • Konstrukcija saune

Za konstrukciju saune se koriste daske različite debljine.

Prilikom konstrukcije se ostavljaju mesta za ventilaciju na plafonu, podu i eventualna mesta za prozor po želji.

 • Izolacija saune

Izolacija saune je veoma bitna stavka koju je potrebno stručno odraditi kako ne bi došlo do gubitka toplote.

Za izolaciju se koristi mineralna vuna sa aluminijumskom folijom kao dodatnom termalnom barijerom debljine 5 i 10cm.

 • Izgradnja unutrašnjih zidova

Za izgradnju unutrašnjih zidova koristi se lamperija različite boje i kvaliteta. Odabir lamperije je stvar ukusa.

Možemo Vam ponuditi nekoliko vrsta lamperije:

Finska omorika – drvo za saunu

finska omorikaAko birate da sauna bude obložena drvetom finska omorika, suočićete se sa čvrstom i otpornim drvetom koji je prošaran čvorovima i daje veoma lep estetski doživljaj uz efikasnost prilikom korišćenja. Upravo zbog svog specifičnog izgleda, finska omorika sa malo smole i prošaranih čvorova posebno traženo drvo za potrebe izgradnje saune.

Aspen – drvo za saunu

aspen

Aspen je drvo koje poseduje jako dobro antialergijsko svojstvo, odlično se ponaša pri izloženosti visokim temperaturama i u prostorima sa puno vlage. Saune od aspena su saune bez čvorova i smole, lako se održava i zadržava svoju boju dugi niz godina. Karakteriše se svetlo žutom do belom bojom i jakom strukturom.

Abachi – drvo za saunu

abachiAbachi drvo za saunu je lagano i vazdušasto a zbog svog porekla iz Južne Afrike poseduje veoma dobru izolacionu sposonost. Ovo drvo se koristi kada želite da postignete ekskluzivni dizajn saune ali i da zadovoljite visoke kriterijume i očekivanja korisnika saune. Ovo drvo se ne zagreva, ostaje normalne temperature, može da se sedi i leži na njemu jer nema smolu, a takođe nema ni čvorove što doprinosi vizuelnom i korisnom efektu.

 • Ventilacioni otvor

Prilikom izgradnje plafona, obavezno se mora voditi računa da se ostavi ispust za ventilacioni otvor.

 • Povezivanje peći

Sledi povezivanje peći na strujni vod pomoću kabla koji je ostavljen u zidu.

 • Postavljanje pločica

Postavite pločice na dno kako bi bilo lakše održavati higijenu same saune. One će služiti kao termička izolacija i sakupljaće vlagu.

 • Postavljanje podne rešetke

Sledi pravljenje podne rešetke i postavljanje preko pločica. Namešta se tako da bude mobilna, tj. da može da se skine kako bi pločice mogle lako da se obrišu.

 • Postavljanje klupa i osvetljenja

U zavisnosti od same veličine saune, postavlja se odgovarajući broj klupa za sedenje i ležanje. Nakon toga postavljamo željeno osvetljenje, bilo da je ono klasično, sijalica sa abažurom ili led rasveta sa slanim zidom.

 • Puštanje saune u rad

Uključite sauna peć i pratite povećanje toplote i vlage unutar saune. Sada je sauna spremna za upotrebu.

Želimo Vam da dugo i bezbrižno uživate u svim benefitima Vaše lične saune!

Galerija naših radova